sahabat blogger

Thursday, 2 February 2012

Bahaya Si Gula 3 in 1

Tadi tiba2 terjumpa artikel pasal kandungan gula dalam minuman instant 3 in 1 yang menjadi favorite ramai orang, termasuk la aku gak. 
Ingatkan benda2 dalam 3 in 1 ni boleh la men-dietkan aku bila balik keja jam 1-2 pagi, yang konon2 malas nak makan malam, rupa2nya aku masih jahil dan tak mengerti apa2. Lagi menyumbangkan kedebabpan aku.. Uwaaa....
Patut la tak terkurus2 gak aku ni walaupun dah berbulan2 melancarkan gerakan 'say no to nasi'.
Lagi banyak gulanya dari apa yang aku bancuh sendri rupanya.
Emmm....macam mana ni? 
Baru nak malas2 sekt je, dah ada artikel nak mencantas kemalasan ini... 




Info kandungan minuman 3 in 1
  • Mengandungi lebih 3 sudu gula setiap pek
  • Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman tersebut
  • Selain gula, krimer yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan
  • Turut mengandungi kafien yang meneyebabkan rasa berdebar2 dan menyukarkan tidur pada waktu malam
  • Setiap pek mengandungi 200 kalori
  • Jumlah kalori itu sama dengan 2 keping roti atau sepinggan nasi
  • Jika diambil 3 paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang kepada berat badan berlebihan
  • Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti tongkat ali, kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana bahan2 itu mahal dan sukar diperolehi

Rujukkan: Program Dietetik, Pusat pengajian Sains Kesihatan, USM
Sumber:  Kosmo


Nota kaki:
I love Cadbury Hot Chocolate Drink. Tapi mengapakah kandungan gula kamu sampi 4 sudu? Banyak tu sayang... 
Sob Sob Sob sedihnya aku...


.

5 comments:

dyabunga said...

lepas ni kena kurangkan minum minuman mcm tu lah.. lepas ni kalau diet xmau minum minuman tu..huhu

aReLaN said...

alicafe pon masuk gak ke???ala...sedap kot 3 in 1.especially bagi yang malas nak bancuh sendiri.

LubLy said...

btl kata br0 arelan..lebly ske gile 3 in 1 sbb nye lebly pmalas..wakaka

Koding said...

Terima kasih atas info...
Aku pun tak laa suka sangat dgn 3 in 1 ni...

MsDila said...

mari kita kurangkan 50% pengambilan produk2 3 in 1.
kita cuba yang 5 in 1 plak. hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...