sahabat blogger

Friday, 9 December 2011

Di Mana Cinta?



Assalammualaikum wbt

Cerita kali ini, aku pun tak tau mana aku jupe. Dah lama sangat cerita ni. Tapi sebuah cerita yang amat touching jiwa aku. Emak aku selalu kata, hati dan jiwaku  keras macam batu. Tapi kalo cerita camgini aku bole touching dan feeling2, maka benar2 menyehtuh qolbu la kot... kan??



Dalam satu kisah percintaan yang menarik. Sepasang suami isteri berjalan di tepi sebuah tasik yang indah. Kemudian mereka berhenti di sebuah bangku yang disediakan di tepi tasik. Kemudian si isteri bertanya kepada si suami.

Isteri: Mengapa abang menyukai saya? Mengapa abang cintakan saya?

Suami: Abang tidak boleh menerangkan sebabnya, namun begitu abang memang menyayangi dan mencintai Sayang!

Isteri: Abang tak boleh terangkan sebabnya? Bagaimana abang boleh katakan abang sayang dan cintakan saya sedangkan abang tidak boleh menerangkannya.

Suami: Betul! Abang tak tahu sebabnya tetapi abang boleh buktikan bahawa abang memang cintakan Sayang!

Isteri: Tak boleh beri bukti! Tidak! Saya hendak abang terangkan kepada saya sebabnya. Kawan-kawan saya yang lain yang mempunyai suami dan teman lelaki, semuanya tahu menerangkan mengapa mereka mencintai. Dalam bentuk puisi dan syair lagi. Namun begitu abang tidak boleh terangkan sebabnya

Si suami menarik nafas panjang dan dia berkata

“Baiklah! Abang mencintai Sayang sebab sayang cantik, mempunyai suara yang merdu, penyayang dan mengingati abang selalu. Abang juga sukakan senyuman manis dan setiap tapak Sayang melangkah, di situlah cinta Abang bersama Sayang!”

Si isteri tersenyum dan berpuas hati dengan penerangan suaminya tadi. Namun begitu selang beberapa hari si isteri mengalami kemalangan dan koma.

Si suami amat bersedih dan menulis sepucuk surat kepada isterinya yang disayangi. Surat itu diletakkan di sebelah katil isterinya di hospital. Surat tersebut berbunyi begini:

“Sayang!
 Jika disebabkan suara aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau bersuara? 

Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika disebabkan kasih sayang dan ingatan aku mencintai mu…sekarang bolehkah engkau menunjukkannya? 

Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika disebabkan senyuman aku mencintai mu… sekarang bolehkah engkau tersenyum? 

Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika disebabkan setiap langkah aku mencintai mu…. sekarang bolehkah engkau melangkah? 

Tidak! Oleh itu aku tidak boleh mencintai mu.
Jika cinta memerlukan sebabnya, seperti sekarang. Aku tidak mempunyai sebab mencintai mu lagi.
Adakah cinta memerlukan sebab?

Tidak! Aku masih mencintai mu dulu, kini, selamanya dan cinta tidak perlu ada sebab. Kadangkala perkara tercantik dan terbaik di dunia tidak boleh dilihat, dipegang. 
Namun begitu… ia boleh dirasai dalam hati.”



 


 Nota kaki:
Who loves me? I love you too =)


.

6 comments:

mazda2992 said...

salam ms dila...sye follow blog awk d ruangan nie ok..br nk blajr dlm dunia blog...hrp dpt tambah ramai rakan..nice 2 know u...

CintaZulaikha said...

wahhh...penuh makna...akak follow cni jugak k..:)

♥ MS ♥ said...

huhu, touching.. . :( cinta memang tadek makna kan :) btw, sebab awak masih baru, kita follow awak jugak, k :)

h'zulproperty said...

penuh dramatik! touching nih.. huhu

NiA DaRnEs(Nur Ain Syahira) said...

tachingnye entry ni..=')

Lady Shana Sweet said...

tacing! tacung! tacing! hukhukhuk

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...