sahabat blogger

Thursday, 16 February 2012

Entry Khas; Untuk Kita2 Yang Masih Single Lagi Je

Satu lagi perkongsian artikel buat semua yang membaca di blog aku ni. Kali ni aku copypaste dari fb aku yang dishare ole kengkawan2 aku. 
Cuma kali ini post ini ditujukan khas untuk mereka2 dan aku jugak yang masih belum ada lagi pasangan hidup. Semoga ilmu dikongsi bersama2. 
Jom kita baca....


Menengok rupa ustaz Don ni, terasa sejuk je mata dan hati aku ni. Tu yang excited nak follow sume nasihat2 dia tu. Cheewahhh.. Hahahaha

Jika benar cinta itu kerana Allah SWT, maka biarkanlah ia mengalir mengikuti aliran Allah SWT kerana hakikatnya ia berhulu dari Allah SWT maka ia pun berhilir hanya kepada Allah SWT.
Tetapi, ingatlah! Cinta Allah, adalah cinta yang kekal abadi. Kejarlah cinta Allah SWT dahulu kerana kita pasti tidak akan kecewa andai kita berjaya mencintai Allah SWT dengan sepenuh hati. Bagaimana kita hendak mencintai seseorang andai kita tidak berusaha untuk kenal dan cintai Sang Penciptanya.

Banyak lagi tugas kita di dunia ini terhadap agama kita. Jangan disebabkan terlalu mengejar cinta manusia, tugas sebagai seorang pendakwah juga kita tidak peduli. Jangan terlalu asyik dengan kehidupan dunia kerana itu hanyalah sementara.
Utamakan akhirat, kerana ia akan kekal abadi. Jika betul² sudah bersedia maka kahwinlah.

Post ini adalah untuk peringatan bersama terutamanya untuk diri ini. Semoga kita semua sentiasa dilindungi oleh Allah SWT. Jangan pernah kecewa jika kita pernah putus cinta tetapi jadikan ia sebagai pengajaran dalam hidup kita. Berusahalah untuk menjadi hamba yang sempurna di pandangan Allah SWT bukan di pandangan manusia.

Untuk Hawa.
Apabila lelaki mengatakan dirimu seorang yang sombong, itu lebih baik kerana itu menandakan dirimu sukar untuk didekati dan kamu telah berusaha untuk menjaga dirimu dan dirinya juga.

Untuk Adam.
Mereka sombong kerana mereka ingin menjaga pergaulan mereka, dan mereka berusaha untuk menghindari dirinya serta dirimu bergelumang dengan dosa. Bersyukurlah kerana dia, anda terselamat dari melakukan dosa. Hormatilah keputusan mereka dan jagalah mereka mengikut peraturan yang telah ditetapkan di dalam Islam.

Wallahu a'lam. ♥


Nota kaki:
Aku masih menanti surprise dari Allah buat aku. Sape la mr.Right aku ni, agak2nya ye?
Oh my mr.Right..dimanakah kamu?



4 comments:

aimie said...

Nice entry :D siapalah agaknya bakal suami kita ahaks :p

http://dalilamimi-mimiepotpet.blogspot.com/2012/02/cinta-remaja-part-1.html

AZLITA AZIZ said...

Salam Jumaat Dila..

Alamak akak tersalah singah ke ni??? kalau yg dah double triple tak boleh baca lah ye.. hihi :)

Bagus N3 ni.. satu peringatan yag baik utk mereka yg belum berpasangan.. tapi pada akak sebenarnya baik juga bagi yg dah berpasangan..

Cintai Allah adalah cinta yang kekal abadi..

LubLy said...

0hsem entry dila..keep it up

Anonymous said...

kalo nk tunggu je Mr. Right, mmng susah laa sket..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...