sahabat blogger

Sunday, 19 February 2012

Kepala Otak Kau !!

Perkataan 'Kepala Otak Kau' dah jadi sinonim dengan ramai orang. Dulu2 orang gunakan tatkala bila sedang marah dengan seseorang, tetapi sekarang dah jadi perkataan trademark la plak. Dengan sapa2 pun bole ditujukan, dan kadang2 dah jadi bahan usikan plak.
Mudah benar words ni meluncur keluar dari mulut kita, walhal bunyinya agak kurang sopan.
Aku pun kekadang, ter dan sengaja menggunakan perkataan ni especially bercakap dengan kawan2 terapat. Entah dari mana aku belajar, alih2 tu yang dijadikan ikutan.. Huhuhu (sebenarnya..malu nak ngaku...)

Dah setiap masa menyebut words 'kepala otak kau' ni, jadi mari kita berkenalan dengan rupa sebenar si otak ni. Macam tak best la plak ye, menyebut nama si tuan empunya, tapi tak kenal luar dan dalam dia. Tak kenal maka tak la cinta. Ye dak?


Otak sebenar manusia yang dipotong nipis2.
Adakah ianya senipis memotong tempe untuk digorengkan? - Sapa bole bagi jawapan?


Fakta: 100 billion sel otak terletak dalam kepala otak manusia berbanding 75 million sel otak pada si tikus. (sumber: majalah knowledge, vol 4, issue 2)
Jadi dengan ber-billion2 ni, diharapkan boleh menjadikan kita manusia yang boleh berfikir dan membezakan antara yang baik dan buruk juga antara pahala dan dosa. Kalo tak, sia2 saja la Allah memberikan setiap hambaNya 100 billion sel otak. Baik la ko jadi cik tikus je kan? heheheheh


Nota kaki:
Say No kepada junk food, kerana boleh merosakkan otak. Tapi aku penggemar cikedis super ring. Camne tu?


20 comments:

Mr.Clive said...

astaga...tgk gambo tu terus pegang kepala....nyilu sehhh >_<

nanakimie said...

adoi,ngk tajuk nana terus p kt komen,xmo ngk gambar,hee.......t xlalu nk mkn^-^

YaYaNsMuM said...

Manusia dikurniakan martabat tertinggi di kalangan semua, tapi bila tak guna akal dengan baik...takut2 sama darjat ngan yg lain...aishh!nauzubillah...

MsDila said...

mr.Clive: orang biasa2 mmg la ngilu, tp surgeon kat hospital dah jadi makanan ruji mereka je gmbar2 cmni.

yaya: betul tu, semoga kita berakal dan berbijaksana

Aine Ainun said...

Kalo ble elakkn la..
Selalunya kata2 mgambarkan isinya,
betul, mmg xkenal maka tak cinta..

Junk food?
Hehe, mmg sedap...khayal kalo mkn sambil tgk tv kn..

LadyBird said...

geli tengok gambar otak tu..
kdg2 pernah juga gune istilah tu.. hihihi.. tp di klgn kwn2 je lah.. bukan pd org yg lbh tua..

p/s : untuk proses penghadaman.. jambu perlu buat jus.. iaitu sebiji jambu batu yg bersaiz besar untuk segelas air.. hihi.. ni mesti x baca habis entry yg kak lady tulis.. sebab tu komen camtu kan?

tp kalau nk makan biasa puyn xpe dik.. lg ok.. lagi fresh.. tp bukan tuk sistem penghadamanlah..

aReLaN said...

perghhhh...tu gambar otak betul ke???tidak tidak tidak!!!!

MsDila said...

aine: junk food makanan tak berkhasiat paling sedap, kan? hidup super ring !!

LadyBird: kadang2 guna menjadikan kita kerap menggunaknnya. sama la kita =)

areLan: gambar otak kita yang real la. nampak fresh je kan? hehehhe

MsDila said...

nana: apa nak gelikan, setiap saat kita bawak otak kita bersama2. peace..

محمد شهريل القنيطري said...

ooo..begitu rupa otak dihiris..hehe,btw penang slalu ckp kpla hotak hang..lg terasa kasar kn..hehe

♥ wawawawa ♥ said...

hahaha..da lame x sbut perkataan 'pale otak ko"..heeee~

cm best plak tgk otak kene hiris tu..ngilluuuuu

Mama Ema said...

ngeri pula tgk otak dipotong nipis-nipis tu dik...

atuk said...

Assalamualaikum Dila

salam ukhwah
terima kasih ziarah dan follow PHD

HARITH ISKANDAR said...

tgk otak sikit punya merah..ngeri.terus mabuk..ehehe. tp lagi mabuk kalau org yg xreti pk pk tu..ehehe
thanks sbb sharing..sharing is caring kan :p

:: Cik Nur :: said...

Hadoii..kembang tekak tengok pic tu..terus rasa pening,,,huhuhu

Cik Aini Lavender's said...

nk join jugak...idup super ring...hahahaha

dh tahu x elok tuk kesihatan tp mkn jugak =p

DOMU-KON said...

misz domu tak boleh tengok darah..nak muntah bila tentok gmbr tu..

apa pun cik dila kita... makan je cekedis tu.. ala yang rosak tu otak je..hehehehe... gurau je la.. peace yooh

MsDila said...

wawawawa: jom say no pada words 'pale otak ko'

Mama Ema: ngeri kan, tp tu la otak kita kak

atuk: waalaikumsalam. salam ukhuwah di alam maya

harith:
merah darah otak tu menampakkan otak kita muda lagi. fresh lg tu. hahaha

MsDila said...

Cik Nur: jangan la tengok, tenung je gambar tu. mesti tak pening. hihihi

Cik Aini Lavender: super ring memang terbaikkk.. hahaha
dah sakit nnti kita stop la super ring.

Domu-kon: bayangkan darah tu macam sos chili je. mesti ok dan tak muntah2 dah =)

akuorangsakit said...

Aduih..macam potong sayur je :-)
BTW saya pun suka jajan ring tu..hum hum..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...